Paragrafen

Bedrijfsvoering

In dit deel van de paragraaf Bedrijfsvoering schetsen we hoe we ervoor staan wat betreft personeel en organisatie. We geven aan welke ontwikkelingen we hebben gezien in 2024 en wat we daar in grote lijnen mee hebben gedaan. In de programmaverantwoording Bedrijfsvoering gaan we specifiek in op hetgeen we hebben geschreven in de begroting 2024 en wat daarvan terecht is gekomen.

De personele bezetting van onze organisatie groeit licht

In de afgelopen jaren hebben we met het programma Toekomstbestendige organisatie geïnvesteerd in de uitvoeringskracht. Het aantal vaste medewerkers is daardoor toegenomen. In 2023 betrof dit ruim 200 nieuwe vaste medewerkers. Deze groei is in 2024 afgevlakt naar bijna 40 nieuwe vaste medewerkers.  Eind december 2024 had onze organisatie in totaal ruim 2.600 medewerkers (vast en inhuur).

Inhuur bleef noodzakelijk in 2024

We zien dat ook in 2024 inhuur noodzakelijk bleef. Onze ambitie is om dit waar mogelijk terug te dringen, maar dat moet niet ten kostte gaan van het werk dat wij voor de stad doen. Inhuur bleef noodzakelijk om ons werk voor de Almeerder te doen. Het gaat bijvoorbeeld om specialistische functies bij ontwikkelingsprojecten, waar op de arbeidsmarkt maar moeilijk mensen voor te vinden zijn. Het niet inhuren van personeel zou dan leiden tot stilstand van de ontwikkeling van woningen en voorzieningen in onze stad.
Waar het personeelsbestand in 2024 stabiel bleef (inhuur en vast opgeteld) zien we binnen deze twee categorieën wel een verschuiving. Het aantal vaste medewerkers nam toe, terwijl het aantal inhuurmedewerkers met ongeveer hetzelfde aantal afnam. Dit is niet terug te zien in het inhuurpercentage dat in 2024 uitkwam op 20,7%. Dit is in lijn met afgelopen jaren en daarmee is het inhuurpercentage inmiddels heel stabiel. Dat de absolute krimp van inhuurmedewerkers niet terug te zien is in het percentage inhuur komt omdat het percentage niet gebaseerd is op aantallen medewerkers maar op deel van de totale loonsom.
In de programmaverantwoording bedrijfsvoering gaan we in op wat we in 2024 hebben gedaan om grip te houden op onze inhuur.

Diversiteit en inclusie

We vinden diversiteit een belangrijke kracht binnen onze stad, en ook binnen onze eigen organisatie. Almere heeft het Charter Diversiteit in 2020 getekend. We willen ieders unieke talenten benutten, waarbij het niet uitmaakt wat iemands achtergrond of beperking is. Het is geen doel op zich om divers te zijn, maar het is een logisch gevolg van het streven om ieders talent tot zijn recht te laten komen in het belang van onze stad. We hebben ons met het Charter diversiteit gecommitteerd aan 30% vrouwen in de top van onze organisatie. We zien dat dat in 2024 uitkomt op 36%. In de subtop van de organisatie ligt dit tegen de 50% aan. Onder jongeren rekenen we iedereen tot en met 35 jaar die werkzaam is bij onze gemeente, dit aantal is ongeveer een vijfde van onze totale organisatie. We hebben ons geen doel gesteld ten aanzien van het aantal jongeren maar vinden het wel belangrijk om talent ook in eigen huis op te leiden en vroeg in hun carrière binnen te halen.
Het aantal garantiebanen blijft achter op het quotum dat voor onze gemeente geldt. We zouden volgens dit quotum 80 garantiebanen moeten bieden in 2024 maar we hebben er 60 gerealiseerd. We hebben ons in 2024 wel ingespannen om dit aantal te vergoten door hier bijvoorbeeld extra aandacht voor te vragen bij leidinggevenden in onze organisatie.

Deze pagina is gebouwd op 06/16/2025 11:36:41 met de export van 06/04/2025 14:43:05