In 2024 hebben we een nieuwe inkoopvisie vastgesteld en is het inkoopbeleid herzien
‘Inkopen met inzicht, leidt tot uitgaven met uitzicht’
We hebben in 2024 een nieuwe inkoopvisie vastgesteld en is het inkoopbeleid herzien. Deze is met de raadsbrief 228. Inkoopvisie en -beleid gemeente Almere van 10 december 2024 met u gedeeld. De nieuwe inkoopvisie beschrijft wat Almere op lange termijn met inkopen wil bereiken, welke waarden Almere daarbij belangrijk vindt en wat deze waarden betekenen voor inkopen. Deze visie vormt de basis van het inkoopbeleid. Het inkoopbeleid is het kader waarbinnen wij maximale maatschappelijke meerwaarde willen realiseren door duurzaam, sociaal, efficiënt en innovatief in te kopen. De nieuwe inkoopvisie en -beleid zijn per 1 januari 2025 in werking getreden.
We hebben onderzoek gedaan naar de inkoopfunctie binnen onze organisatie
Dit project gaat over het optimaliseren van de concernbrede organisatie van de inkoopfunctie en contract- en leveranciersmanagement (CLM) en contractbeheer. En van het versterken van de samenhang van teams Inkoop en CLM. Waarbij we als organisatie zo efficiënt en effectief mogelijk de beschikbare middelen inzetten ten behoeve van onze interne en externe werkzaamheden en dienstverlening aan de stad
We hebben in 2024 de huidige situatie van inkoop, CLM en contractbeheer in kaart gebracht en gekeken welke verbeterpunten er zijn. Vervolgens hebben we gekeken wat het beste model is dat past binnen de gemeente Almere en invulling geeft aan onze doelstellingen. Dit alles heeft geleid tot een keuze voor het meest passende model en wijze van organiseren en inrichten. In 2025 starten we met de uitwerking hiervan voor de organisatie.
We hebben gewerkt aan duurzaam en maatschappelijk verantwoord opdrachtgeven en inkopen
We vinden het namelijk belangrijk om als opdrachtgever duurzaam en maatschappelijk verantwoord in te kopen. Naast opname van MVOI in het nieuwe inkoopbeleid is er een groei-/ fasen model ontwikkeld voor duurzame uitvraag. De komende jaren gaan wij steeds meer thema's steeds ambitieuzer uitvragen bij nieuwe Almeerse aanbestedingen om een steeds grotere impact te kunnen realiseren met onze inkopen. In 2024 hebben we vanuit de Circulaire Inkoop Academie trainingen gegeven over circulaire inkoop. Dit heeft geleid tot een zeer circulair inkoopcontract voor onze kantoorinrichting. Ook heeft Almere samen met Rijkswaterstaat (RWS) en 17 andere Europese partners een onderzoeksvoorstel “Circular Shift” ingediend bij Interreg NWE voor Europese subsidie. Ons doel is te onderzoeken hoe wij circulaire inkoop pilots succesvoller kunnen opschalen binnen publieke organisaties door slimme strategieen te ontwikkelen op het gebied van value chain cooperation, interne commitment en gedragsverandering en hoe wij eenvoudigere en effectiever impact kunnen meten en monitoren. In december 2024 heeft dit project groen licht gekregen van Interreg NWE met een subsidietoekenning voor de periode 2025- 2028. Almere zal de trekker zijn van 1 van de 3 werkpakketten.
We hebben het afwegingskader subsidie of inkoop vastgesteld
Hierin staat beschreven wanneer we subsidie moeten verlenen of wanneer we moeten inkopen, en mogelijk aanbesteden. Zo zorgen we ervoor dat beschikbare gelden rechtmatig besteed worden en we onze verschillende instrumenten op de juiste wijze inzetten. Het gebruik van dit afwegingskader heeft impact op zowel onze organisatie als op maatschappelijke partners. Om de impact van het nieuwe afwegingskader goed te bepalen, gaan we in 2025 aan de hand van concrete Almeerse casuïstiek ervaring opdoen en op die wijze lessen te leren voor de toekomst . Waar de uitkomst van het afwegingskader invloed heeft op structurele subsidies zullen we deze altijd zorgvuldig en binnen een redelijke termijn afbouwen.
We hebben de egalisatiereserves bij onze subsidiepartners geëvalueerd
Over de resultaten hiervan hebben we u de raadsbrief 179 – Afdoening RV-46-2020 Evaluatie egalisatiereserve gestuurd. Organisaties die een jaarlijkse subsidie ontvangen mogen een egalisatiereserve opbouwen om tegenvallers in de toekomst op te vangen. De toegestane hoogte is maximaal 10% van de jaarlijkse subsidie. Uit dit onderzoek bleek dat, in 2022, 66 organisaties subsidie kregen waarbij een egalisatiereserve mocht worden aangelegd. 20 organisaties hadden dat ook gedaan in 2022 en allemaal bleven zij binnen de grens van 10% van de jaarlijkse subsidie.