Paragrafen

Fonds Verstedelijking Almere

Urban Innov.Hogeschool Windesheim

Wat hebben we bereikt

Het programma Urban Innovation is inmiddels integraal onderdeel van het gelijknamige lectoraat van Windesheim. De onderzoekers van het lectoraat Urban Innovation werken in fieldlabs en leergemeenschappen samen met bedrijven, regionale organisaties, inwoners en studenten aan praktijkgerichte onderzoeksvragen. Dit betekent dat ze hun onderzoek en activiteiten altijd opzetten in de buurt of het bedrijventerrein, dichtbij inwoners, ondernemers en andere professionals. Met een participatieve en ontwerpgerichte aanpak worden innovatieve toepassingen zoals nieuwe vormen van samenleven, woonvormen en wijkopbouw direct in de praktijk getest. Er zijn vijf onderzoeksthema's, waarbij de laatste twee verbindend en ondersteunend zijn:  

  • Gezonde leefomgeving
  • Nabije leefomgeving
  • Circulaire leefomgeving
  • Dwarsthema: Welbevinden, welzijn en welvaart
  • Dwarsthema: Leren, innoveren en doorwerking

Wat hebben we gedaan

  • In de co-makers en afstudeeropdrachten werken jaarlijks tussen de 30 en 40 studenten aan interdisciplinaire opdrachten begeleid door docenten en onderzoekers van Urban Innovation.  
  • Samenvoeging van de voormalige minor (applied) Urban Innovation met de minors ‘Duurzaam Innoveren’ en ‘Composieten’.
  • Zeer succesvolle jaarlijkse hackathon waarbij 150 Studenten van de opleidingen Bedrijfskunde, Finance & Control, Bouwkunde, Engineering en Rechten zochten naar duurzame, circulaire oplossingen.
  • Onderwijsontwikkelingen die het lectoraat Urban Innovation de afgelopen jaren in gang heeft gezet in nauwe samenwerking met het onderwijs zijn de Praktijkdagen in Lelystad, het Engelstalige Cross Departemental Curriculum en de diverse gastcolleges (o.a. bij de minor Future Cities).
  • In samenwerking met het werkveld en op basis van praktijkdagen meer inzetten op het ontwikkelen van LLO onderwijs (Leven Lang Ontwikkelen). Twee voorbeelden van LLO onderwijs dat in 2025 door Urban Innovation zal worden gelanceerd zijn een post-hbo opleiding gericht op het luisteren naar inwoners en een cursus over de GO! Methode.
  • Leren en werken in fieldlabs, satellietlocatie en bestaande locaties van samenwerkingspartners. Aansluiten bij bestaande contexten waar samengewerkt en geleerd wordt zoals het CIRCOLLAB, Samen Buurten en de Spoorzone Zwolle.
  • De samenwerking met Universiteiten (Uva, VU, TU/e, UT), Hogescholen (HvA, HHS, Hanzehogeschool Groningen en via het Platform Stad en Wijk) en andere kennisinstituten/ expertisecentra (zoals Platform31, Movisie, Pharos en PBL, RIVM en TNO) wordt versterkt en waar gewenst verder uitgebreid.
  • Inzet van de GO! Methode Almere. Dit is een gestructureerde aanpak voor het inrichten van een gezonde, lokale leefomgeving door bewoners en professionals, inclusief samenwerking van diverse gemeentelijke domeinen.

Onderzoek naar Almere als 15 minuten stad. Als alle voorzieningen in een wijk, zoals onderwijs, zorg, winkels, werk en vermaak binnen 15 wandel- of fietsminuten bereikbaar zijn, verbetert dat de kwaliteit van leven van inwoners. Maar is dat echt zo en hoe werkt dat dan?

Deze pagina is gebouwd op 06/16/2025 11:36:41 met de export van 06/04/2025 14:43:05