Paragrafen

Fonds Verstedelijking Almere

FVA UA AlmereLAB – Groeiagenda

Wat hebben we bereikt

Versterking samenwerking partijen
De Groeiagenda 1.0 omvat ambities en doelstellingen op hoofdlijnen. Nadere concretisering en samenwerkingsafspraken tussen partijen zijn nodig om gericht aan de slag te kunnen en activiteiten van afzonderlijke organisaties op elkaar af te stemmen. Vanuit de Groeiagenda zijn twee brede netwerkbijeenkomsten georganiseerd (doel: elkaar leren kennen, informatie delen) en twee excursies georganiseerd (doel: inspiratie opdoen, elkaar leren kennen).

Start met veranderkundige aanpak Theory of Change
Door middel van een veranderaanpak, de Theory of Change (TOC), wordt aan de nadere concretisering van de Groeiagenda vormgegeven. Adviesbureau MDF is ingehuurd om partijen deze verandermethodiek aan te leren en eigen te maken. En partijen te begeleiden om een aantal onderdelen uit de Groeiagenda 1.0 nader te concretiseren en te komen tot uitvoeringsagenda’s. Dit alles moet leiden tot een Groeiagenda 2.0 eind 2025. Eind december is een projectgroep gevormd bestaande uit een aantal organisaties, om in 2025 gezamenlijk dit proces vorm te geven.

Monitor Tech en Transitie
Ontwikkelen van een monitor die inzichtelijk maakt hoe het staat met de ambities uit de Groeiagenda en Regio Deal Nieuw Land ten aanzien van aantal banen, type bedrijven, type beroepsbevolking, type opleidingen, etc.

Inzet op de ‘versneller’ Innovatiedistricten & Fieldlabs
In Almere zijn er ambities voor campus-/innovatiedistrict-ontwikkeling. Er gebeurt op dat vlak steeds meer. Zo is er in Almere Centrum de ontwikkeling van een campus in de binnenstad en groeit er een innovatiedistrict op de zuidoever van het Weerwater. Een overkoepelende visie op de ontwikkeling van campussen of innovatiedistricten in Almere was er echter niet. Er ontbrak een beleidskader op basis waarvan gestuurd kon worden op ruimtelijke ontwikkelingen en op het realiseren van economische ambities zoals opgenomen in de Groeiagenda.
Strategie Ruimte voor innovatie is een visiedocument dat is opgesteld om inzichtelijk te maken op welke plekken in Almere en Lelystad ruimte is de ontwikkeling van campussen, innovatiedistricten en fieldlabs. Deze strategie zal nader ingebed moeten worden in de ruimtelijke gebiedsprogrammering van Almere en Lelystad.
Opstarten ontwikkeling innovatiedistrict zuidoever Weerwater: de zuidoever van het Weerwater kent veel dynamiek. Verschillende in het gebied gevestigde partijen hebben ambities voor de ontwikkeling van het gebied tot campus, innovatiezone of innovatiedistrict en zoeken samenwerking. Vanuit de Groeiagenda is er procesbegeleiding ingehuurd om te komen tot een gemeenschappelijke ambitie en uitvoeringsagenda. Dit betreft een samenwerking met team Zuidoever van Programmalijn Centrum.

Verkenning maatschappelijke effecten internationals
Er was in de gemeente Almere behoefte aan een verkenning naar de maatschappelijke effecten van internationals die zijn komen wonen in Almere. Met het versterken van het economisch profiel van Almere is een mogelijk bijeffect dat ook het aantal internationals in Almere groeit.

Wat hebben we gedaan

Februari: Brede netwerkbijeenkomst
April: Werkbezoek Science Park en Marineterrein Amsterdam
Mei: Werkbezoek naar Arnhem & Dortmund
November: Brede netwerkbijeenkomst
April - Juni: aanbesteding adviesbureau TOC.
September - oktober: 36 deelnemers basismodule TOC afgerond.
December: 11 deelnemers gestart met train de trainer module TOC.
December: projectgroep Groeiagenda 2.0 samengesteld.
Monitor is gerealiseerd en gelanceerd met een webinar en gebruikersbijeenkomst. Er zijn 20 gebruikersaccounts gedeeld met een aantal organisaties.  

Vanuit het FVA 2e tranche is bekostiging voorzien voor beheer en doorontwikkeling tot en met 2028.

Januari: Gezamenlijk Ambitiedocument ontwikkeling Zuidoever Weerwater opgeleverd.
Oktober: Document ‘Ruimte voor Innovatie’ is opgeleverd.

Verkenning is opgeleverd. Adviezen voor vervolg zijn geformuleerd en aangeboden aan de directie van de gemeente Almere.

Wat heeft het gekost

In het kader van de regiodeal Nieuw Land is vanuit het Rijk co-financiering ontvangen voor de uitgaven voor monitoring en Theory of Change waarmee nog geen rekening was gehouden. In combinatie met vertraging bij enkele activiteiten is er een onderbesteding van in totaal € 0,2 miljoen. Deze middelen schuiven door naar 2025.

Deze pagina is gebouwd op 06/16/2025 11:36:41 met de export van 06/04/2025 14:43:05