Ambitie
We werken aan de uitvoering van het Beleidskader Inburgering 2021 – 2025
Wat hebben we gerealiseerd (verantwoording)
We hebben in 2024 gewerkt aan het inburgeringsaanbod. Door middel van pilots hebben we het proces verbeterd en hebben we het proces effectiever en efficiënter ingericht. Het monitoring- en evaluatiekader is in de zomer van 2024 afgerond. Dit dient als uitgangspunt voor de jaarlijkse monitoring.
We zoeken naar mogelijkheden om inburgeraars zo snel mogelijk aan werk te helpen binnen de bestaande voorzieningen. Zo zijn bijvoorbeeld de verschillende banenmarkten het afgelopen jaar goed bezocht. De pilot Toeleiding naar werk is gestopt en geëvalueerd. De belangrijkste bevindingen zijn:
- Alle betrokken partijen waren tevreden en positief over de pilot.
- Voor zowel vergunninghouders als werkgevers zijn er obstakels zoals administratieve processen die veel tijd in beslag nemen.
- De combinatie van inburgering en (fulltime) werk is voor veel inburgeraars een uitdaging. Enerzijds wegens de mentale belastbaarheid van inburgeraars om een intensief inburgeringstraject te volgen en vanaf de start te werken. Anderzijds wegens de praktische combinatie van het werkrooster en het inburgeringsrooster.
Wij onderzoeken de mogelijkheden om de pilot voort te zetten.
In 2024 is een start gemaakt met de integrale aanpak voor vergunninghouders, gezinsmigranten, Oekraïense ontheemden en vluchtelingen. In 2025 wordt er een vluchtelingenvisie en een nieuw beleidskader inburgering gerealiseerd.
Wat hadden we gepland (begroting)
Daarin hebben we onszelf de ambitie gesteld om inburgeraars in staat te stellen zo snel mogelijk te werken en participeren en daarmee onderdeel te zijn van de samenleving. In 2023 zijn we gestart met banenmarkten voor vergunninghouders, en hebben we de pilot Toeleiding naar Werk voor asielzoekers en vergunninghouders georganiseerd. We doen dit samen met het ministerie van Sociale zaken en werkgelegenheid (SZW), het COA en Randstad. Tevens start in 2023 de uitvoering van de Module Arbeidsmarkt en Participatie (MAP), waarin we onder andere met Tomin en Baangericht vergunninghouders begeleiden richting participatie, het liefst via betaald werk. In 2024 stopt naar verwachting de pilot Toeleiding naar werk. De overige activiteiten zetten we in 2024 voort. Ook blijven we het Almeerse inburgeringsaanbod aanbieden en verbeteren en werken we aan een nieuw monitorings- en evaluatiekader. We realiseren in 2024 een integrale aanpak voor vergunninghouders, gezinsmigranten, Oekraïense ontheemden en vluchtelingen die in Almere verblijven.
In 2024 gaat het ‘Breed Offensief’ in, een aanpassing van de Participatiewet
Wat hebben we gerealiseerd (verantwoording)
Het Breed offensief was vooral gericht op het in de gemeentelijke verordening vastleggen van het recht op ondersteuning van mensen met een lange afstand tot de arbeidsmarkt.
De werkwijze van de gemeente Almere voldeed al aan de voorgeschreven werkwijze uit het Breed Offensief.
Sinds het ingaan van het Breed Offensief zijn er bijna 100 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk gegaan in Flevoland. We zien in onze regio dat de absolute aantallen mensen die aan het werk gaan blijft stijgen echter blijft het percentage werkzame personen al enkele jaren rond de 50%.
Dit wordt onder andere verklaard door een uitgebreid rapport van de arbeidsinspectie . Een groot aantal mensen binnen de doelgroep kan niet (direct) aan het werk en is daarmee aangewezen op langduriger maatwerk om de stap naar betaald werk te kunnen maken.
Bij de invoering van het Breed Offensief is er geen extra financiering gekomen om deze groep extra te begeleiden. Het aan het werk helpen van deze meest kwetsbare groep kost meer tijd, waardoor er uiteindelijk minder mensen aan het werk geholpen kunnen worden omdat er geen extra middelen beschikbaar zijn gesteld om extra inzet in te schakelen.
Wat hadden we gepland (begroting)
Het gaat hier om een pakket maatregelen voor mensen met langere afstand tot de arbeidsmarkt. We gaan hen onder andere beter en langer begeleiden, waardoor de kans op duurzaam werk toeneemt. Ook ondersteunen we hen op een passendere manier en in samenwerking met het werkveld, om zo de ondersteuning te bieden die iemand nodig heeft.
Er staat een groep mensen met grote afstand tot de arbeidsmarkt op ons te wachten die zorgvuldig en vaak langdurig met maatwerk begeleid moet worden richting werk. Dit kost tijd en geld. Het gaat globaal om de volgende structurele kosten:
- Structureel hogere uitvoeringskosten omdat we meer maatwerk toepassen;
- Meer inzet van personele capaciteit voor inwoners die al langer aan de kant staan;
- Grotere doelgroep voor ondersteuning. Vanaf 1 juli 2023 geldt een aanvraagrecht voor persoonlijke ondersteuning naar de arbeidsmarkt voor uitkeringsgerechtigden, Nuggers en werkgevers. Op een aanvraag besluit de gemeente met een beschikking met bezwaar – en beroep mogelijkheid;
- De kosten voor uitkeringen nemen toe door de inkomstenvrijlating en het vervallen van de zoektermijn voor jongeren met een beperking;
- Bestandscontroles zijn nodig om na te gaan voor wie er door de nieuwe regels andere rechten ontstaan;
- De bedragen voor Studietoeslag zijn verhoogd en het aantal aanvragen neemt toe.
We voeren het Aanvalsplan Energie en Armoede verder uit
Wat hebben we gerealiseerd (verantwoording)
Met het aanvalsplan Armoede en Energie hebben we kwetsbare inwoners kunnen ondersteunen en kunnen voorkomen dat zij (verder) in de problemen kwamen door de stijgende energieprijzen en de hoge inflatie. Sinds de start van het programma in 2023 hebben wij aan duizenden Almeerders de energietoeslag uitgekeerd en aan 8.000 Almeerse huishoudens energieadvies aan huis gegeven en daarbij een pakket aan energiebesparende maatregelen toegepast. Hiermee is ruim 1.500 ton CO2 bespaard.
In 2024 hebben we concreet de norm voor energietoeslag verhoogd van 120% naar 125% van het sociaal minimum. Hierdoor konden 1.000 extra huishoudens de energietoeslag ontvangen. In de tweede ronde van het uitbetalen van de energietoeslag is deze aan bijna 10.000 Almeerders uitgekeerd. In de raadsbrief Afronding aanvalsplan Armoede en Energie van 10 december 2024 hebben we de raad geïnformeerd dat we het aanvalsplan hiermee als afgerond beschouwen maar wel door te werken aan dit onderwerp in ons reguliere werk. Zoals het helpen van inwoners bij energiebesparende maatregelen met het pilotproject isolatie in Haven of de FIXbrigade.
Daarnaast hebben we een start gemaakt met de invoering van een stadspas. De raad heeft hierover gesproken naar aanleiding van een agendavoorstel van het college hierover.
Wat hadden we gepland (begroting)
We blijven passende ondersteuning bieden op het gebied van energie en geldzorgen. Dit doen we samen met de stad en raad. Afhankelijk van de situatie en de behoefte uit de stad bepalen we onze acties. Een voorbeeld hiervan is om de energietoeslag 2023 beschikbaar te stellen aan huishoudens met een inkomen tot 125% van het sociaal minimum. We krijgen van het Rijk geld om energietoeslag te geven aan huishoudens met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum. Dit kunnen we betalen uit overgebleven geld op de energietoeslag 2022. Over de voortgang van het aanvalsplan wordt de raad geïnformeerd door middel van een agendavoorstel in het najaar van 2023. In 2024 gaan we onder andere onderzoeken of de ondersteuning vanuit de bijzondere bijstand nog passend is, gaan we verder met het verduurzamen van duizenden woningen en willen we een “stadspas” realiseren.
Aandacht voor bestaanszekerheid
Wat hebben we gerealiseerd (verantwoording)
Om inwoners met (beginnende) schuldenproblematiek te helpen en daarnaast te voorkomen dat inwoners schulden opbouwen hebben we in 2024 met onze partners in de stad ingezet op verschillende zaken. In 2023 zijn de meeste teamleden van Team Vroegsignalering van De Schoor opgeleid tot gecertificeerd budgetcoach. Dit heeft ertoe geleid dat Team Vroegsignalering per 1 januari 2024 aan burgers met beginnende schuldenproblematiek het product preventief budgetcoaching konden aanbieden.
Daarnaast heeft in 2024 de aanbesteding plaatsgevonden van het product preventief budgetbeheer. Deze aanbesteding heeft ertoe geleid dat team Vroegsignalering van de Schoor vanaf de zomer 2024 preventief budgetbeheer kan aanbieden (via de Kredietbank Nederland of De Schie) aan burgers met beginnende schuldenproblematiek. De invoering hiervan heeft veel tijd gekost. Dit had als gevolg dat aanmeldingen pas laat in 2024 op gang kwamen. De eerste resultaten zullen in 2025 beschikbaar komen.
Ook ging op 1 januari 2024 het nieuwe contract met Verder (voorheen PLANgroep) in. Het college heeft op 18 juni 2024 besloten de BKR-registratie na 6 maanden te laten verwijderen van personen die met succes en zonder betalingsachterstanden een minnelijke schuldregeling hebben afgesloten. Verder voert dit uit.
In het vierde kwartaal van 2024 is de offerte aanvraag uitgegaan voor een onderzoek naar de meest effectieve manier om schuldhulpverlening in de gemeente Almere aan te bieden. Dit met als doel te kijken hoe we onze dienstverlening toegankelijker kunnen maken, ‘niet gebruik’ te verlagen en drempels voor gebruik weg te nemen. De verwachting is dat in het derde kwartaal van 2025 de resultaten bekend zijn.
Wat hadden we gepland (begroting)
Armoede en problematische schulden zetten bestaanszekerheid onder druk. Van armoede is sprake als mensen onvoldoende materiële, culturele en sociale middelen hebben en daardoor noodgedwongen terugvallen op een levensstandaard die maatschappelijke participatie ernstig beperkt of zelfs onmogelijk maakt. De gemeente Almere heeft met het eerder genoemde aanvalsplan Energie en Armoede het reguliere armoedebeleid uitgebreid.
In 2024 willen we blijven bijdragen aan bestaanszekerheid van Almeerders. Dit doen we door:
- het stimuleren van onder andere meedoen op de arbeidsmarkt,
- vergroten van de toekomstkansen voor praktijkgeschoolde mbo’ers,
- de praktijk van de schulddienstverlening (bijv. schuldenrust),
- versterken van de lokale economie,
- het zorgen dat inwoners een dak boven hun hoofd hebben.
Deze verschillende facetten geven inwoners van Almere grip op hun bestaan.
In 2024 onderzoeken we wat we zouden kunnen toevoegen aan de reguliere diensten om een impuls te geven aan bestaanszekerheid in Almere. Meer concreet betekent dit een zoektocht naar bijvoorbeeld manieren om onze dienstverlening toegankelijker kunnen maken om “niet gebruik” te voorkomen en drempels te verlagen bij het vragen om hulp en ondersteuning.
We gaan door met onze nieuwe werkwijze binnen de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)
Wat hebben we gerealiseerd (verantwoording)
We hanteren een continu proces van leren en verbeteren op basis van praktijkervaringen. In 2024 hebben de gemeente en zorgaanbieders intensief met elkaar opgetrokken om de onderlinge samenwerking te versterken. Dit heeft bijvoorbeeld opgeleverd dat op elk moment inzichtelijk is welke zorgaanbieder in welk postcodegebied plek heeft om huishoudelijke ondersteuning te leveren. Dit helpt om inwoners sneller van ondersteuning te voorzien.
We hebben in 2023 veel inwoners opnieuw geïndiceerd. In 2024 hebben we, mede op verzoek van uw raad, gemonitord hoe het toen met hen ging en in het voorjaar van 2024 hebben we met de resultaten hiervan de balans opgemaakt. Een deel, ongeveer 43%, van de uitgestroomde Almeerders, redt zich goed zonder ondersteuning. Een ander deel had verderop in het jaar toch weer ondersteuning nodig. Zij hadden op voorhand te horen gekregen hoe zij opnieuw contact konden leggen met het wijkteam als dit het geval was.
Daarnaast zijn er in 2024 drie metingen geweest van het nieuwe cliëntervaringsonderzoek. De resultaten hiervan hebben we begin 2025 met de raad gedeeld.
Wat hadden we gepland (begroting)
Het jaar 2023 stond in het teken van nieuwe werkwijzen voor huishoudelijke ondersteuning, individuele begeleiding en dagbesteding voor volwassenen. Dit was inclusief een grootschalig traject om indicaties van inwoners om te zetten naar passende nieuwe producten. In 2024 scherpen we deze werkwijze verder aan, op basis van maatschappelijke ontwikkelingen en ervaringen uit de praktijk. We trekken hierbij intensief op met zorgaanbieders en cliëntvertegenwoordigers.
We hebben halverwege 2023 meer dan de helft van de inwoners opnieuw geïndiceerd voor huishoudelijke ondersteuning, individuele begeleiding of dagbesteding. Hierdoor zijn cliënten uitgestroomd naar de WLZ en Beschermd Wonen. Er zijn ook veel trajecten afgerond, onder andere vanwege overlijden of het stopzetten van trajecten op verzoek van de inwoner. De uitstroom is groter dan verwacht. De nieuwe werkwijze wordt waar nodig verder ontwikkeld en verbeterd.
Op basis van cliëntervaringsonderzoeken, klachten en nabel-acties onder inwoners controleren we in 2024 of iedereen de benodigde zorg ontvangt en daarmee tevreden is. We organiseren meerdere keren per jaar bijeenkomsten met zorgaanbieders om de nieuwe werkwijze verder te ontwikkelen en te leren van elkaar.
De doordecentralisatie van het Beschermd Wonen is uitgesteld
Wat hebben we gerealiseerd (verantwoording)
De doorcentralisatie van het Beschermd Wonen is opnieuw uitgesteld. Deze ligt nog steeds bij de Tweede Kamer ter goedkeuring. Nieuwe streefdatum voor de invoering is 1 januari 2026. We hebben ook in 2024 weer voorbereidingen getroffen voor de invoering van deze doordecentralisatie.
In het kader van ‘Beschermd wonen naar Beschermd thuis’ samen met de regiogemeenten uit Flevoland is uitvoering gegeven aan het uitvoeringsprogramma Zorglandschap Wmo en het Op-, om- en afbouwplan Beschermd wonen. Het streven is om ondersteuning zo veel als mogelijk in eigen omgeving en thuissituatie te laten plaatsvinden, wat tot gevolg kan hebben dat bepaalde voorziening (op termijn) kunnen worden af-of omgebouwd. Voor specifieke doelgroepen wordt regionaal gekeken naar ontbrekend passend aanbod.
In 2024 hebben we voor zo'n voorziening de raad de ontwikkeling van de Beschermd Wonen+ in Oosterwold voorgelegd, hier is ook mee ingestemd. Het daarbij opgenomen amendement dat oproept om tot een strategisch regionaal spreidingsplan te komen is opgepakt en de verwachting is dat we deze voor de zomer aan de raad kunnen voorleggen.
Daarnaast is in 2024 besloten om advisering rondom toegang Beschermd Wonen vanaf 2026 terug te halen naar de gemeente, dit ligt nu bij de GGD. Doel hiervan is één loket voor inwoners en een verbeterde aansluiting tussen de toegang Wmo beschermd wonen en Wmo lokaal.
Wat hadden we gepland (begroting)
Als centrumgemeente is Almere verantwoordelijk voor het opstellen van beleid en de besteding van middelen voor zorg en ondersteuning van kwetsbare inwoners met ernstige psychische problemen in heel Flevoland. We bereiden ons al een aantal jaren voor op een doordecentralisatie. Dit betekent dat deze verantwoordelijkheden bij de individuele gemeenten komen te liggen. Waarbij ook de middelen daar terecht komen. Het Rijk voert ook een nieuw verdeelmodel in voor deze middelen. We verwachten dat we hierdoor minder middelen zullen ontvangen, hier moeten we een oplossing voor vinden. De ingangsdatum voor deze doordecentralisatie is met een jaar uitgesteld naar 1 januari 2025.
We zetten Housing First door en werken aan gezinsopvang
Wat hebben we gerealiseerd (verantwoording)
We zien een stijging van daklozen in onze gemeente. Dit is ook een landelijke trend. Groot knelpunt in de gezinsopvang blijft de beschikbaarheid van woningen waarnaar gezinnen kunnen uitstromen. Hierdoor blijven gezinnen lang in de opvang. Wel hebben we in 2024 kunnen regelen dat er regionaal 15 extra woningen beschikbaar komen, waarvan 5 in Almere.
Housing First was in 2024 nog een (regionale) pilot. Deze hebben we verlengd tot en met 2025 met het doel dit op te nemen in ons reguliere aanbod. In 2024 hebben we voor Almere iedereen die aan de pilot meedeed kunnen voorzien van een woning. We hebben 18 mensen kunnen plaatsen in 3 jaar met deze pilot. We zouden graag meer mensen helpen hiermee maar een groot knelpunt blijft beschikbaarheid van woningen.
Daarnaast hebben we georganiseerd dat we tot 2026 gebruik kunnen maken van de opvang in Almere Poort. Deze zou eigenlijk moeten sluiten vanwege woningbouwontwikkelingen. We hebben ook een locatie op het oog voor de periode daarna. Voordeel is dat deze breder gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld winteropvang. In 2024 hebben we voor het eerst doorlopende winteropvang. Vroeger ging deze opvang pas open als de gevoelstemperatuur 0 graden of lager is, nu is deze geopend van oktober tot april. Ook is deze opvang geopend voor mensen die niet kunnen worden opgevangen, maar wel in aanmerking komen voor opvang in andere voorzieningen. Dit gaat gemiddeld om 10 mensen.
Wat hadden we gepland (begroting)
We zetten in op duurzame vernieuwing van opvang. Dit betekent dat we bijvoorbeeld daklozen individueel opvangen in plaats van in slaapzalen. Door op deze manier daklozen op te vangen sluiten we aan op de landelijke brede aanpak van dakloosheid. We doen dat in Flevoland in regionaal verband (Almere is centrumgemeente). Onderdeel daarvan is we in Almere een Housing First pilot hebben, waarmee wij verwachten dat de behoefte aan opvang met 24-uurs begeleiding op termijn afneemt. De pilot loopt nog door in 2024.
We actualiseren beleid en werkwijze voor dakloze gezinnen en gezinnen die dakloos dreigen te worden
Wat hebben we gerealiseerd (verantwoording)
We hebben in 2024 gewerkt aan het beleid voor gezinsopvang. Dit hebben we ook voorgelegd aan partners. In de loop van 2025 wordt dit voorgelegd aan de Raad. We zien een toename van aantallen, complexiteit en gezinnen die onvoorbereid naar Nederland komen. Dit hebben we meegenomen in het beleid. We hebben in 2024 doorlopend gewerkt aan afspraken met woningcorporaties over bijvoorbeeld het melden van huurachterstanden. We kunnen dan eerder hulp bieden en huisuitzettingen voorkomen. Dat doen we bijvoorbeeld door hulp in te schakelen van opvoedingsdeskundigen of jeugdhulp.
We hebben daarnaast een nieuwe locatie geopend voor noodopvang als er toch sprake is van bijvoorbeeld huisuitzettingen. Deze locatie verbetert de privacy en het welzijn van de mensen die er verblijven.
Wat hadden we gepland (begroting)
Een onderdeel van maatschappelijke opvang is gezinsopvang, waarbij één of meer kinderen betrokken zijn. In 2024 actualiseren we het beleid voor gezinsopvang en streven we naar dezelfde werkwijze in alle Flevolandse gemeenten. Daardoor komt er meer duidelijkheid voor de gezinnen. Ook maken we de voorzieningen zo passend mogelijk en maken we samenwerkingsafspraken over ondersteuning van dakloze gezinnen die niet in aanmerking komen voor maatschappelijke opvang.
Verbeteren instroom en uitstroom Vrouwenopvang
Wat hebben we gerealiseerd (verantwoording)
De vrouwenopvang is gevestigd in Almere en heeft naast een regionale ook een landelijke functie. Slachtoffers uit Almere kunnen ook in andere vrouwenopvanglocaties in het land geplaats worden. De vrouwenopvang wordt verzorgd door de Blijfgroep. We hebben in 2024 ingezet op betere door- en uitstroom.
Wat betreft de instroom bekijkt de Blijfgroep bij aanmelding of er nog andere mogelijkheden zijn dan tot opname overgaan, zoals bijvoorbeeld een tijdelijke time-out plek of het bieden van ambulante ondersteuning. De uitstroom blijft moeizaam wat voornamelijk te maken heeft met een tekort aan geschikte woonruimte.
We hebben in 2024 nadrukkelijk de samenwerking opgezocht met de regio Gooi- en Vechtstreek om te kijken hoe we gezamenlijk problemen die zich voordoen bij de doorstroom naar uitstroom, bijvoorbeeld bureaucratie bij het verlenen van verblijfsvergunningen, aan te pakken. We doen dit binnen de beperkte invloedsfeer van de gemeente op deze factoren.
Wat hadden we gepland (begroting)
Bij vrouwenopvang verminderen we de instroom en bevorderen we de uitstroom. We doen dit in regionale samenwerking tussen de regio's Flevoland en Gooi- en Vechtstreek. Het tekort aan geschikte woonruimten is ook hier een knelpunt. Bij uitstroming van vrouwen uit de Vrouwenopvang bieden we meer nazorg, ook om herhaling te voorkomen.
Woonzorgvisie
Wat hebben we gerealiseerd (verantwoording)
In april 2024 hebben we opdracht gegeven aan twee bureaus om ons te helpen met het maken van een Woonzorgvisie. Hiermee geven we niet alleen invulling aan de opdracht van het Rijk, maar bepalen we ook hoe we als stad tegen de groeiende behoefte aan woonzorg-producten voor verschillende aandachtsgroepen kijken. Het is een gezamenlijk product van alle partners die betrokken zijn bij wonen en zorg in Almere zoals woningcorporaties, zorg- en welzijnsinstellingen, zorgkantoor, Adviesraad Sociaal Domein en verschillende cliëntenorganisaties .
Eerst is het huidige aanbod in beeld gebracht; daarna is dit gekoppeld aan de vastgestelde beleidskaders en dit heeft geleid tot een Woonzorganalyse. Dit is de basis geweest voor een groot aantal themasessies en verdiepingssessies die zijn gehouden met ambtenaren en externe partijen. Het resultaat is een aanzet voor een woonzorgvisie, die nog steeds in ontwikkeling is. Hierin wordt de behoefte voor de komende jaren bepaald.
Hierdoor is het proces enigszins vertraagd. In het eerste kwartaal van 2025 consulteren we de gemeenteraad voor het eerst over de tussenstand. Uiteindelijk wordt de visie door de raad vastgesteld. De visie wordt gevolgd door een uitvoeringsprogramma, waarin we concrete acties vastleggen.
Wat hadden we gepland (begroting)
In de Opgave Wonen en Zorg richten we ons op wonen en zorg voor kwetsbare doelgroepen. De combinatie van wonen en zorg vraagt om veel samenwerking met corporaties, zorgpartijen en welzijn. De zorg en het woonaanbod moet passend zijn voor verschillende doelgroepen. Daarbij is er ook aandacht voor leefbaarheidsvraagstukken in de wijk. Een groot knelpunt is de beschikbaarheid van passende woonplekken. Dit hangt samen met andere vraagstukken waar woningen voor nodig zijn, zoals de huisvesting van vergunninghouders en Oekraïense vluchtelingen. Ook de groeiende behoefte aan ouderenhuisvesting, veroorzaakt door steeds ouder wordende senioren in de stad is een opgave in de komende periode.
We blijven zoeken naar geschikte locaties om woon-zorginitiatieven mogelijk te maken. Daarbij streven we naar spreiding van woon-zorg initiatieven in de stad, zoals afgesproken in de woon-zorgprogrammering. We geven urgentie aan inwoners die uitstromen uit een zorginstelling en werken samen met partners aan de hand van het convenant 'Thuis in de Wijk'.
In 2024 stellen we een integrale woonzorgvisie op voor alle aandachtsgroepen conform het landelijke wetsvoorstel: versterking regie op volkshuisvesting. Hierin staat wat nodig is om voldoende huisvesting en maatschappelijke ondersteuning te bieden en de juiste zorg te regelen.
In 2024 ontwikkelen we de wijkteams verder
Wat hebben we gerealiseerd (verantwoording)
We zijn in 2024 bezig geweest met de ontwikkeling van Stevige Lokale Teams, die de functie van gebiedsgericht werken en de gezinsaanpak moeten gaan invullen. Meer hierover is te lezen onder het raadsprogramma Jeugdhulp. De sociale wijkteams worden betrokken bij de ontwikkeling van de Stevige Lokale Teams.
Doordat er geen financiële middelen meer beschikbaar waren, zijn we begin 2024 niet doorgegaan met de proeftuin ‘verlengde inzet wijkteams’ in Almere Buiten. Later in 2024 hebben we een alternatieve variant van deze proeftuin weten te organiseren met tijdelijke middelen. De proeftuin is toen ook verbreed. Er zijn twee opdrachten toegevoegd en de bestaande opdracht is uitgebreid. De proeftuin richtte zich eerst op het inzetten van meer langdurige begeleiding om formele zorgvragen uit te kunnen stellen, voorkomen of gerichtere hulpvragen te kunnen formuleren. In de vervolgfase hebben we deze werkwijze uitgebreid met het afschalen van formele zorg door inzet van vinger-aan-de-pols contact vanuit het wijkteam.
Dit is nu uitgebreid met het sneller afschalen van formele zorg waar dat kan door de inzet van wijkteams. Daarnaast is gekeken hoe het wijkteam aanvullend kan zijn in de hulp aan mensen met GGZ problematiek, naast de formele GGZ/POH/ huisartsenzorg en bestaande initiatieven De derde opdracht die is toegevoegd is om te kijken of we met inzet van wijkteams kunnen voorkomen dat mensen onnodig lang in ziekenhuizen verblijven door het inzetten van informele netwerken.
Omdat deze proeftuinen pas konden starten halverwege 2024 en er een jaar nodig is om te kijken hoe dit verloopt zullen we dit pas in 2025 evalueren.
We zijn in 2024 gestart met het 10 de wijkteam in Almere Hout en hebben een plek in deze wijk. Vanaf 1 januari 2025 kunnen we hier dezelfde dienstverlening bieden als in andere wijken.
Wat hadden we gepland (begroting)
We hebben plannen voor gebiedsgerichte gezinsteams, die vanaf 1 januari 2025 gaan samenwerken met de wijkteams. Zo bieden we laagdrempelige ondersteuning voor het hele gezin. Het wijkteam wordt daarmee nog meer een centrale plek waar zorg en welzijn bij elkaar komen. Dit helpt ook bij het passender maken van zorg. Ook evalueren we het experiment met verlengde inzet vanuit de wijkteams. Eventueel rollen we dit daarna uit over de rest van de stad. We investeren in 2024 in professionele inzet in de groeiende gebieden waar nu nog geen wijkteam is, zoals Nobelhorst en Oosterwold. Deze extra aandacht is belangrijk om alle Almeerders dichtbij en passende ondersteuning te bieden.
Doelstellingen bij dit programma
Wat hadden we gepland (begroting) | Wat hebben we gerealiseerd (verantwoording) |
---|---|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|