Ambitie
We bieden meer Almeerders de kans om in hun eigen gemeente te werken
Wat hebben we gerealiseerd (verantwoording)
In 2024 heeft Almere 101.000 banen. Sinds 2020 is dat een toename van 13.500 extra banen. De ambitie van minimaal 35.000 extra banen in 2040 lijkt daarmee haalbaar, ervan uitgaand dat de economische situatie stabiel blijft.
In 2024 is ook 7,5 hectare aan grond op bedrijventerreinen uitgegeven. Dit komt overeen met het langjarig gemiddelde, ondanks de problematiek rond netcongestie en stikstof.
De Green Innovation Hub opende haar nieuw locatie in het duurzame kantoorgebouw Floor. Dit is een samenwerking van gemeente Almere met een externe, investerende partij. Het betreft 1000 m2 en er is een CityLab Almere: een innovatiehonk voor digitale concepten. Ook hebben we in samenwerking met partners de tweede editie van de Green Innovation Hub contest 2024 voor innovatieve bedrijven georganiseerd. Ook is leerlingen en jongeren de mogelijkheid geboden met een schoolprogramma om creatieve klimaatoplossingen te bedenken binnen de virtuele wereld van Minecraft Education.
Het programma UPALMERE! heeft gewerkt aan begeleiding van startups met Startup Hero Journey, de opzet van een mentorenpool en internationale handelsmissies. Voor scale-ups is er een Go-to-Market workshop en KvK Business Challenge geweest. Verder zijn er honderden nieuwe contacten/verbindingen tussen de start-ups en scale-ups met stakeholders (zoals investeerders, regionale ontwikkelmaatschappijen, banken) in hun ecosysteem gelegd. Zo helpen we bij het leggen van contacten tussen ondernemers onderling, investeerders en adviseurs. Zodat zij met deze contacten en kennis hun innovatieve bedrijf kunnen laten groeien, en hiermee werkgelegenheid creëren voor Almere. We hebben PRICE (Praktijk en Innovatiecentrum Circulaire Economie) doorontwikkeld als plek voor circulaire vraagstukken in de bouw. Zo zijn er verschillende bijeenkomsten, vaak samen met andere partners, georganiseerd rondom dit thema in 2024, bijvoorbeeld trainingen op gebied van circulair inkopen en aanbesteden.
Wat hadden we gepland (begroting)
Almere heeft veel bedrijven die kansen bieden voor groei van banen. We zetten ons in om deze bedrijven mogelijkheden te bieden om door te groeien en voor bedrijven om zich hier te vestigen. Onze ambitie is om in de toekomst 35.000 extra banen te hebben in Almere. Hierbij zetten we in op het Almeerse economische profiel. Zoals innovatieve bedrijven in de technologische sector en bedrijven die helpen bij de grote overgangen (transities) in onze maatschappij. Denk hierbij aan de transities rondom digitalisering, voedsel, energie, maakindustrie en de transitie naar een circulaire economie. We werken nauw samen met bedrijven, andere overheden en partners in de stad om kansen ondernemers versnelde kansen te bieden. De bestaande en nieuwe bedrijvigheid die past binnen dit economisch profiel willen we extra ondersteunen door in te zetten op gekwalificeerd talent, prettige en uitdagende werkomgevingen en dienstverlening.
In 2023 hebben we onder andere de Green Innovation Hub opgericht om dit te bereiken. In 2024 ontwikkelen we deze plek, waar bedrijven en onderwijs elkaar vinden, van elkaar te leren en kennis en innovaties te delen, door. Ook ontwikkelen we het programma UPALMERE! verder door ter versterking van een innovatieve ecosysteem voor startups, scale-ups en het innovatieve mkb. We werken aan kennis- en productontwikkeling wat betreft elektrificatie, het meer gebruik maken van (groen opgewekte) elektriciteit. We ontwikkelen het Praktijk en Innovatiecentrum Circulaire Economie (PRICE) verder door als plek voor circulaire vraagstukken in de bouw. Zo bouwen we aan een innovatief ecosysteem in Almere. Daarnaast zetten we in op goede vestigingscondities als randvoorwaarde voor groei.
We bieden onderwijs op elk niveau
Wat hebben we gerealiseerd (verantwoording)
Er is voortgeborduurd op contacten die de afgelopen jaren zijn opgedaan en op bestaande netwerken die in het onderwijs en het bedrijfsleven onderhouden worden. Bedrijven zijn enthousiast en zien kansen en urgentie om op thema’s binnen het economisch profiel structureel samen te werken. Er wordt verder gebouwd aan clusters die in Almere al een sterke voedingsbodem hadden, zoals de maakindustrie op het gebied van elektrificatie. Ook zijn nieuwere ontwikkelingen juist in een stroomversnelling gekomen, zoals de cluster en campusvorming rondom High Tech. Met name die laatste biedt ook kansen voor de maakindustrie en voor de realisatie van technisch universitair onderzoek en onderwijs in de regio. Het traject rond de Regio Deal Nieuw Land lijkt voor bedrijven en onderwijsinstellingen een aanleiding de ambities en samenwerking te concretiseren.
Wat hadden we gepland (begroting)
Voor de economische ontwikkeling van de stad is investeren in onderwijs noodzakelijk. Dit gebeurt op zowel lager, midden als hoger onderwijs. Vanuit het onderdeel onderwijs en arbeidsmarkt binnen de economische agenda werken we vooral aan mbo en hoger onderwijs. Daarbij zoeken we aansluiting bij behoeften uit het bedrijfsleven. Tevens werken we vanuit Almere 2.0 aan het verstevigen van hoger (technisch) onderwijs en de ambitie om universitair onderwijs naar de stad te halen.
We zien ook uitdagingen in bijvoorbeeld het tekort aan personeel
Wat hebben we gerealiseerd (verantwoording)
Om de aansluiting tussen bedrijfsleven en onderwijs te versterken en om mensen voor te bereiden op de toekomstige arbeidsmarkt zijn we voortdurend in gesprek met onderwijsinstellingen en bedrijven in de regio. Deze gesprekken zijn een middel om onderwijs en arbeidsmarkt beter op elkaar aan te sluiten. Dit doen we bijvoorbeeld door het opzetten van privaat-publieke samenwerkingen, tussen overheid, bedrijfsleven en onderwijs. Een voorbeeld hiervan is de ICT Tribe, waar omscholing plaatsvindt richting ICT en er een community ontstaat met bedrijven. Met het ROC Flevoland wordt omgeschoold richting techniek en gewerkt aan community vorming met bedrijven. Ook zijn twee Almeerse scholen aangesloten op het Technasium onderwijsprogramma, waar techniek, ontwerp en onderzoek centraal staan. Hier werken het onderwijs, gemeente, provincie en het bedrijfsleven samen om leerlingen te laten zien hoe innovatief en technisch vooruitstrevend het bedrijfsleven en de overheden in Almere en de regio zijn.
Wat hadden we gepland (begroting)
De arbeidsmarkt blijft naar verwachting krap. Dat betekent dat er meer vacatures zijn dan er mensen beschikbaar zijn voor werk. We helpen mensen zich voor te bereiden op een veranderende toekomst, waarin andere vaardigheden nodig zijn. Bijvoorbeeld rondom digitalisering. Daarmee helpen we ook bedrijven bij het vinden van en investeren in geschikt personeel. We gaan dan ook inzetten op omscholing waarbij we in Almere een breed onderwijsaanbod bieden. In 2024 versterken we het middelbaar beroepsonderwijs en bieden we voor iedereen de mogelijkheid om geschikte opleidingen te volgen. Zodat we hen voor de regionale arbeidsmarkt kunnen behouden. Dit doen we in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven en het onderwijs.
We blijven de banden met het bedrijfsleven onderhouden en aanhalen
Wat hebben we gerealiseerd (verantwoording)
Dienstverlening aan ondernemers is een proces dat doorlopend aangepast wordt op de ondernemersbehoefte.We organiseren ondernemersbijeenkomsten op de bedrijventerreinen, zodat we de collectieve vraag/behoefte kunnen ophalen. Daarnaast bezoeken we de ondernemers, die zich bezighouden met de voor ons belangrijkste thema’s, individueel. Ook zorgen we ervoor dat we goed bereikbaar zijn voor ondernemers, zowel online als door fysiek regelmatig op het ondernemersplein aanwezig te zijn. We onderhouden nauwe banden met de Bedrijfskring als grootste belangenbehartiger van ondernemers en trekken samen op in belangrijke onderwerpen als gemeentelijke inkoop en aanbesteding.
De doorontwikkeling van het ondernemersplein is een continue proces. Na het vertrek van de KvK zijn er nieuwe partners en adviesdiensten bijgekomen, zoals een groeicoach, het Octrooicentrum Nederland en het MKB-lab van Windesheim. Ook bieden wij de mogelijkheid aan voor co-working (freelancers, professionals die samen of alleen werken op een plek en elkaar daarmee versterken) en faciliteren samenwerking met Onderwijsinstellingen.
Wij hebben een jaarrond programma met een zeer uitgebreid aanbod voor Starters en ZZP’ers de dienstverlening is aangepast met kennissessies, masterclasses en een netwerkontbijt. Tevens is er een Starterscoach. Het resultaat is meer aanloop en contact met de startende ondernemer. Dit helpt ondernemers hun bedrijf goed op te zetten en daarmee de kans te vergroten dat zij hun ondernemersdroom kunnen realiseren.
Op Poldervlak is een parkmanagement-organisatie opgericht. De BIZ (BedrijfsInvesteringsZone) Almere Haven Centrum is verlengd (zie hieronder). BIZ Almere Buiten Centrum loopt.
Wat hadden we gepland (begroting)
Daarom proberen we onze dienstverlening zoveel mogelijk aan te passen op de vraag van het bedrijfsleven digitaal en fysiek. Om dit te bereiken willen we met onze accountmanagers de ondernemers zo goed mogelijk van informatie voorzien en hen daar waar mogelijk faciliteren in hun ondernemerschap. Ook zetten we in op het stimuleren van de samenwerking en de netwerken. Het ondernemersplein is een zichtbare en toegankelijke voor hulpvragen van ondernemers. Deze willen we laten uitgroeien tot een fysieke ontmoetingsplek voor starters en ondernemers(netwerken). We ondersteunen daarnaast de samenwerkingen in Bedrijfsinvesteringszones. En zetten we in op het aantrekkelijk houden van onze bedrijventerreinen samen met onze ondernemers. Dit noemen we parkmanagement.
Toerisme en recreatie: groei met kwaliteit
Wat hebben we gerealiseerd (verantwoording)
Ons doel is om de vrijetijdssector te versterken in Almere. Dit doen we door te investeren in de ontwikkeling van toeristisch recreatieve gebieden, de toeristische voorzieningen en door samen te werken met de sector en andere overheden. De Havenkom in Almere Haven is het nieuwe toeristisch speerpuntgebied. In 2024 hebben we in de Havenkom een nieuw en volwaardig havenkantoor gerealiseerd en enkele waterrecreatievoorzieningen vervangen.
Verder hebben we nieuwe bewegwijzering voor autoverkeer gerealiseerd naar Nationaal Park Nieuw Land en zijn de voorbereidingen getroffen voor bewegwijzering in de Kustzone van Almere Poort. We hebben geïnvesteerd in de marketing van Almere. Dit hebben we gedaan door online en offline promotie, gericht op onze inwoners, nationale bezoekers en internationale bezoekers. Daarnaast hebben we regelmatig contact gehad met een afvaardiging van de toeristische sector, Leisure Belang Almere, sinds 2024 onderdeel van de VBA (Vereniging Bedrijfskring Almere). Al deze inspanningen dragen bij aan een aantrekkelijk toeristisch en recreatief landschap. We versterken het draagvlak voor onze voorzieningen (door het aantrekken van bezoekers maar ook door onze inwoners meer hun eigen stad te laten ontdekken en beleven), we dragen bij aan de groei van de werkgelegenheid en we vergroten de zichtbaarheid en verbeteren het imago van onze stad voor inwoners, bezoekers en (toekomstige) ondernemers.
Wat hadden we gepland (begroting)
Met de Agenda Toerisme en Recreatie richten we ons op de versterking van de bijzondere en kenmerkende Almeerse thema’s en de ontwikkeling van aantrekkelijke toeristisch-recreatieve gebieden. We werken aan het verzilveren van kansen bijvoorbeeld bij gebiedsontwikkeling maar ook bij beheeropgaven. We werken aan de ontwikkeling van de benodigde basisvoorzieningen zoals fietsknooppunten en bewegwijzering en ook versterken we de verbindingen tussen ondernemers, overheden en brancheorganisaties. We helpen de sector door een goede basis te creëren voor het toeristisch-recreatief ondernemerschap, zodat het vrijetijdsaanbod in Almere in kwaliteit en omvang kan groeien.
Doelstellingen bij dit programma
Wat hadden we gepland (begroting) | Wat hebben we gerealiseerd (verantwoording) |
---|---|
|
|
|
|
|
|