Economie

FVA circulaire economie

Duurzame energie - balanceren energienet

Het energiesysteem in Nederland gaat veranderen, van fossiel naar hernieuwbaar. Dit legt een groter beslag op hernieuwbare energie, en infrastructuur voor het transport van elektriciteit en warmte. De verwachting voor de periode na 2030-2035 is dat groene waterstof een rol kan gaan spelen. Voor de korte en middellange termijn neemt de vraag naar (hernieuwbare) energie en de teruglevering van hernieuwbare energie toe. Het energiesysteem is daardoor in transitie. Dat wordt onder andere opgemerkt doordat in delen van Flevoland, en dus ook in Almere, het systeem hapert: er ontstaat tekort aan capaciteit. Het netwerk voor met name elektriciteit kleurt in delen van Almere nu al “rood” zodat er
geen ruimte is voor nieuw aanbod of gebruik van hernieuwbare energie. Om de druk op de infrastructuur te ontlasten en het vestigingsklimaat en de ontwikkelmogelijkheden voor de groeiende stad minimaal op peil te houden, is een betere afstemming van vraag en aanbod belangrijk: het balanceren van het energienetwerk. Met het balanceren wordt beoogd om zware belasting van energiedragers te voorkomen en ruimte te creëren door efficiënter gebruik van die energiedragers tijdens de energietransitie. Het uiteindelijk doel is CO -reductie (CO neutraal en aardgasvrij in 2050).

bedragen x € 1 miljoen

omschrijving

begroot

begroot

realisatie

realisatie

resultaat

lasten

baten

lasten

baten

personeel

0,0

0,0

inkoop

0,2

0,1

0,1

bestemde reserve

0,2

0,1

-0,1

totaal

0,2

0,2

0,1

0,1

0,0

We hebben minder uitgegeven aan dit project. De oorzaak hiervan wordt per project toegelicht in de paragraaf Fonds Verstedelijking Almere . Omdat we dit betalen uit de reserve FVA heeft dit geen effect op het resultaat. De niet besteedde middelen blijven in deze reserve beschikbaar voor uitvoering en afronding van de projecten in latere jaren.

Deze pagina is gebouwd op 06/16/2025 11:36:41 met de export van 06/04/2025 14:43:05